V listopadu a prosinci 2023 provedli naši výživáři celkem 125 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. 6 z toho jich bylo provedeno na základě podnětu občanů, 3 na základě zdravotních potíží uváděných v možné souvislosti s konzumací potravin nebo pokrmů. Za zjištěné závady bylo při těchto kontrolách uloženo 24 finančních pokut ve výši 101000 Kč, ve 13 případech byly přestupky řešeny domluvou. Ve 2 případech musel být nařízen sanitární úklid.
Pokud jde o preventivní hygienický dozor, vyjádřili se výživáři k 21 projektovým dokumentacím (prodejny, restaurace, kavárny, výroba baget…) a k zahájení činnosti vydávali stanovisko 24x (např. prodejny potravin, výroba sirupů, balírna máku, Billa a další).
S čím se v terénu stále setkáváme.
Závady ve skladování potravin a pokrmů, chybějící značení, zamražování…






Chlazení pokrmů – takto určitě ne!

Umyvadla pro osobní hygienu personálu v kuchyni musí být čistá, použitelná, vybavená prostředky na hygienické mytí a osoušení rukou.


Vždy nás potěší, že to někde jde. Krásné příklady následují.




Odbor HV a PBU 5. 1. 2024
FOTO KHS
Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.